EWS opozorilo: V Ljubljani zaznan lažni 3-MMC, v Prekmurju lažna konoplja

6. januar 2023|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana dva vzorca, ki sta se prodajala kot 3-MMC, vsebovala pa sta 3-CMC oziroma 2-MMC. V Prekmurju pa je bila zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorca v obliki kristalčkov bež in rjave barve, ki sta se v Ljubljani prodajala kot 3-MMC, dejansko vsebujeta 3-CMC oziroma 2-MMC.


O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihoze, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn.

V povezavi z uporabo 3-CMC je pet držav EU poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.

Lažna vzorca sladoleda

 

Konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA 

Vzorec konoplje s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA, ki je bil zbran v Prekmurju, pa je po
poročanju uporabnikov povzročil naslednje negativne učinke: slabost, omotica, občutki tesnobe in
paranoje. V osnovi gre za CBD konopljo, kateri je bil dodan sintetični kanabinoid, tako da se po videzu ne razlikuje od običajnega kanabisa.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto
zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja
(upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje)
vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo "vroči žepi", kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na www.testi.drogart.org

 

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

 

 


Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja
DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je
pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.